• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilakpinar
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05056611119
  • https://www.twitter.com/halilakpinar
  • https://www.instagram.com/halilakpinar1453
  • https://www.youtube.com/channel/UCz-evvQhDvbJLw5bg_A8P1Q
Üyelik Girişi
MUHTEVA
Site Haritası

Custom Search

Anadolu ve Fen Liselerine Öğretmen atama kılavuzu

Fen ve Anadolu Liselerine Öğretmen Atamalarının Değerlendirilmesi

Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Her Türdeki Anadolu Liselerine Ve Güzel Sanatlar Ve Spor Liselerine Öğretmen Ataması yapılacaktır

 

Bakanlığımıza Bağlı Eğitim Kurumlarında Kadrolu Olarak Görev Yapan Öğretmenlerden Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Her Türdeki Anadolu Liselerine Ve Güzel Sanatlar Ve Spor Liselerine Öğretmen Ataması yapılacaktır. İlgili yazı için Tıklayınız..

Milli Eğitim Bakanlığı, 07/11/2012 tarih ve 153122 sayılı yazı ile Fen ve Anadolu liselerine öğretmen atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yazı yayınlanmıştır. Söz konusu yazıda, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik dayanak gösterilmesine karşın söz konusu yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılan ‘Yönetmelik’ başlıklı 26. maddesinde, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik’in yürürlükten kaldırıldığı belirtilmesine rağmen, Anadolu liselerine öğretmen ataması yapılması öngörülmüştür.Yani bu durum dikkate alındığında, bu yazıya dayalı sadece fen ve sosyal bilimler liselerine öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Dolayısı ile öncelikle yönetmelik değişikliği gerekirken bu süreç baştan beri yanlış yönetilmiştir.

2005/73 sayılı genelge ile Anadolu Liselerine yapılan atamalar ve sonrasında Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen’in açtıkları davaların iptal ile sonuçlanması üzerine binlerce öğretmen mağdur olmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürme uygulaması ve 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatmıştır. Önce 03/12/2008 tarihli ve 12397 sayılı onay ve daha sonra 06/05/2010 tarihinde 2010/30 sayılı genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi konulu genelgeye göre, genel liselerin Anadolu liselerine kademeli bir şekilde dönüştürüleceği ve Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasının 2013’te tamamlanacağı yönündeki açıklamaları olmuştu.

Dönüştürme süreciyle birlikte genel liselerden Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenleri Anadolu statüsünde olmadıkları için mağdur edilerek başka okullara zorunlu olarak atanmaktaydılar. Dönüştürülen okulların öğretmenlerinin mağdur edilmemesi için Kurum İdari Kurulu Nisan 2010 çalışma raporunda, “Anadolu liselerine dönüştürülen eğitim kurumları öğretmenlerinin dönüştürülme ile birlikte normlarının dönüştürülen eğitim kurumu ile ilişkilendirilmesi” talebinde bulunmuş, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından dönüştürülen okulların norm kadrolarıyla mevcut öğretmenlerin ilişkilendirilmelerini sağlamıştık. Ancak Eğitim Sen konuyu yargıya taşımış ve ilişkilendirilen normları iptal etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararını uygulayarak önce ilişkilendirilen normları iptal etmiş bununla yetinmeyerek yeni bir sınav açma kararı almıştı. Eğitim Bir Sen olarak Bakanlığın yeni sınav açmaması için uyarılarda bulunmuş, ama bakanlık yanlışında ısrar ederek sınav açmıştı.

Diğer yandan 2009 yılında açılan sınavda başarılı olan ve Bakanlığın önce genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürüleceği açıklamaları ve ardından da Anadolu liselerine öğretmen atamalarını düzenleyen yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması sonucu Anadolu liselerine başvuru hakkı tanınmamış olan öğretmenler il içi ve iller arası yer değiştirmelerde de Anadolu liselerine atanamamışlardır. Bu öğretmenlere söz konusu genelge kapsamında da başvuru hakkı tanınmayarak yeniden mağduriyetlerine neden olunmuştur.

  Ayrıca, sınav ile öğretmenin yeterliliğinin ölçülmesinin de yeterli olup olmadığı, hizmet puanı ile bir genel liseye atanmış öğretmenin sınava girmedi veya sınavda yeterli puan almadı diye yerinden olmasının doğru olmayacağını ve büyük bir mağduriyete maruz kalacağını daha önce de belirtmiştik. Örneğin, bir beden eğitimi öğretmeni veya onun yetiştirdiği bir öğrenci uluslararası yarışmalarda dereceye girmiş ise başarılı olarak değerlendirilmesi gerekirken, bu öğretmenimizin Sadabat Paktının nerede imzalandığını bilip/bilmemesi Anadolu liselerine beden eğitimi öğretmeni seçme ölçütü olarak görülmesi öğretmenler arasında tartışma konusudur.

 Milli Eğitim Bakanlığı, 07/11/2012 tarih ve 153122 sayılı yazı ile Fen ve Anadolu liselerine öğretmen atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yazıyı incelediğimizde ise şu hususlar öne çıkmaktadır:

-Daha önce ilgili mevzuatına göre atanarak belirli bir süre görev yaptıktan sonra ayrılanlar yeniden atama kapsamında başvurabilecekleri gibi, yeniden atama kapsamında başvurmalarına rağmen tercihlerine yerleşemeyenlerin 10 Mart 2012 tarihinde yapılan seçme sınavında 60 ve üzeri puan alanlarla birlikte ilk atama kapsamında başvurmaları mümkün bulunmaktadır.

 

-Aylıksız izinli olarak Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevli olan veya yurt dışı teşkilatlarında görevde bulunan öğretmenler, atama kararlarının kendilerine tebliğ tarihi itibarıyla aylıksız izinlerini ya da görevlendirmelerini sonlandırmaları kaydıyla başvurabileceklerdir.

 

-Halen Fen, Sosyal ve Anadolu liselerinde kadrolu olarak görev yapan ve daha önce güzel sanatlar ve spor liselerinde görev yapmamış olan beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenleri, seçme ve uygulama sınavlarında başarılı olmaları kaydıyla güzel sanatlar ve spor liselerine geçiş yapabileceklerdir.

 

-Uygulama sınavına katılacak öğretmenlerin başvuruları da bu kapsamda alınacak ve bunların uygulama sınavları da atamalarından önce yapılacaktır.

 

-Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen’in Danıştay’da dava açarak iptal ettiği 2005/73 sayılı Genelge kapsamında atanan öğretmenler yeniden atama kapsamında başvuruda bulunamayacaklardır.

 

-Soruşturma sonucu görev yeri değiştirenler 3 yıl geçmeden, daha önce görev yaptıkları eğitim kurumlarına ve ilçeye atanmak üzere başvuruda bulunamayacaklardır.

 

-Başvuruda bulunan öğretmenler 40 eğitim kurumunu tercih edebileceklerdir.

 

-Atama tarihinden sonra özür durumları hariç atama kararları iptal edilmeyecektir.

-Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler liselerinde halen müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapanlar görev yaptıkları eğitim kurumlarına atanmaları halinde yöneticilik görevleri devam edecek, başka eğitim kurumlarına atananların ise yöneticilikleri sona erecektir.

 

-Bağımsız Anadolu liseleri ile genel liseden Anadolu lisesine dönüştürülen kurumlarda bulunan boş norm kadrolar duyurulacaktır.

 

Tüm itirazlarımıza rağmen sınavı yapılan ve sınav yapıldıktan sonra 8 ay atama yapmayan Bakanlığın tutumunu da doğru bulmadığımızı belirtiyoruz. Bu süreçte sınavda başarılı olan öğretmenlerimiz ve hizmet puanları ile bir okula atanmasına rağmen yerimden olurum tedirginliğini yaşayan öğretmenlerimiz için sorun olmuş. Bakanlık için ise ders olmuştur.


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam396
Toplam Ziyaret3756894
VİDEOLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.088734.2253
Euro37.628037.7788
Takvim