• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilakpinar
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05056611119
  • https://www.twitter.com/halilakpinar
  • https://www.instagram.com/halilakpinar1453
  • https://www.youtube.com/channel/UCz-evvQhDvbJLw5bg_A8P1Q
Üyelik Girişi
MUHTEVA
Site Haritası

Custom Search

YILSONU SEMİNER ÇALIŞMASI

2014 – 2015 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI

ORHAN POLAT YAĞCI İLKOKULU  

YILSONU SEMİNER ÇALIŞMASI

SOSYAL ve KÜLTÜREL, SANATSAL ETKİNLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sosyal Etkinliklerin Amacı

Sosyal etkinliklerin amacı, Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmelerine, yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmaktır.

Bu amaçla öğrencilere;

a) İnsan haklarına ve demokrasi ilkelerine saygı duyabilme,

b) Kendini tanıyabilme, bireysel hedeflerini belirleyebilme, yeteneklerini geliştirebilme, bunları kendisinin ve toplumun yararına kullanabilme,

c) Çevreyi koruma bilinciyle hareket edebilme,

d) Kendine ve çevresindekilere güven duyabilme,

e) Planlı çalışma alışkanlığı edinebilme, serbest zamanlarını etkin ve verimli değerlendirebilme,

f) Girişimci olabilme ve bunu başarı ile sürdürebilme, yeni durum ve ortamlara uyabilme,

g) Savurganlığı önleme ve tutumlu olabilme,

h) Bireysel farklılıklara saygılı olabilme; farklı görüş, düşünce, inanç, anlayış ve kültürel değerleri hoşgörü ile karşılayabilme,

ı) Aldığı görevi istekle yapabilme, sorumluluk alabilme,

j) Bireysel olarak veya başkalarıyla iş birliği içinde çevresindeki toplumsal sorunlarla ilgilenebilme ve bunların çözümüne katkı sağlayacak nitelikte projeler geliştirebilme ve uygulayabilme,

k) Grupça yapılan görevleri tamamlamak için istekle çalışabilme ve gruba karşı sorumluluk duyabilme gibi tutum, davranış ve becerilerin kazandırılmasına çalışılır.

Bu bağlamda aşağıdaki etkinlikler yapılmalıdır

  • Okullarımız çevre ile sıcak iletişim kurmak için okul dergisi, halk oyunları, mezuniyet, panel, tartışma, bilgi yarışması, turnuva, yılsonu sergisi, tiyatro ve sene sonu açılış ve kapanış törenleri ile bayram kutlamalarına yer verilmelidir.
  • OKUL DERGİSİ
  • Her okul mutlaka yılda en az iki defa okul dergisi çıkartmalıdır. Okulda yapılan her türlü çalışmaların yer aldığı, % 90 öğrencilerin emekleriyle meydana gelecek bu okul dergileri tüm kurum ve kuruluşlara gönderilmelidir. Dergide emeği geçen ve adı bulunan öğrencilere, okulun öğretmen ve diğer çalışanlara öncelik tanınarak derginin dağıtımı planlanmalıdır. Çevrede bulunan diğer her kademedeki okullara da bu dergi gönderilmelidir.
  • HALK OYUNLARI EKİBİ
  • Yurdumuzun çeşitli yörelerine ait Halk Oyunları Ekibi okulda kurulmalı, okulun açılışında, kapanışında, resmi bayramlarda ekip okulu temsil etmelidir. Ayrıca çevrede yapılacak açılış ve törenlere ekip gönderilmeli, okulun reklamı canlı olarak yapılmalıdır.
  • MEZUNİYET TÖRENİ
  • Özellikle öğretim yılı sonunda yapılacak bir MEZUNİYET TÖRENİ, mezun olan öğrenciler ve velileri üzerinde unutulmaz etkiler bırakacaktır. Velilerin, çevrenin takdirini toplayacaktır.
  • BİLGİ YARIŞMALARI
  • Öğrencilerin hazırlayıp sundukları bu tür toplantılar, öğrencilerin kendilerini toplum karşısında ifade edebilmeleri açısından çok önemlidir. Bu tür etkinlikler okulun çevresinde bulunan resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
  • TURNUVALAR
  • Bahar aylarında düzenlenecek okul içi – okul dışı turnuvalar, öğrenci, öğretmen ve velilerde sportif etkinlik, başarıya koşma ve ekip ruhunu kazanmanın yanı sıra aidiyetlik duygusunu da geliştirmektedir.
  • YIL SONU SERGİSİ
  • Öğrencilerin el emeklerini anne babalarına bir sergi aracılığı ile göstermeleri onlar için çok önemlidir. Anne- babalar da bu sergilerde çocuklarının çalışmalarını görmekten büyük haz ve mutluluk duyarlar.
  • TİYATRO
  • Özellikle OKULLARIMIZIN tüm sınıflarının BİRLİKTE yıl sonunda bir tiyatro oyununu sahneye koyması ve bunu protokole ve velilere sunması, izleyiciler üzerinde çok etkili olmaktadır.
  • OKULUN AÇILIŞ, KAPANIŞ TÖRENLERİ, BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR, ULUSAL BAYRAMLAR
  • Her okul buna önem vermeli, yapacağı törenlere yukarıda sıralanan günlerde kurum ve kuruluşlar davet edilmelidir. Ulusal Bayramlara okul en yüksek derecede hazırlıklı katılmalı ya da törenler hazırlamalıdır. Bu törenler ve Ulusal Bayram Törenleri okulun, öğrenci ve öğretmenlerin çevre ile kaynaşmasını, çevrenin okulu daha iyi tanımasını sağlayacak ve okula çevrenin her türlü desteğini artıracaktır.

Sosyal Aktivitelerin Öğrenci Başarısı Üzerindeki Etkisi

 

                Okul başarısına etki eden faktörler arasındaki en olumlusu sosyal aktivitelerdir. Sosyallik her bireyin ihtiyaç duyduğu yaşama sevincini arttıran ve motivasyonunu yükselten ihtiyaçlardır. Sosyal aktiviteler sayesinde öğrenciler; ders ve sınav maratonundan bir süreliğine de olsa uzaklaşarak kendilerini iyi hissedecektir.Küçük yaşlarda başlayan eğitimin en zorlayıcı kısımları arasında yer alan ödevler ve sınavlar nedeniyle öğrenciler kendilerini bazen umutsuzluk içerisinde bulabilir. Bu nedenle ilgi alanlarının belirlenmesi sosyal aktivite programlarına katılması en doğru motivasyon yollarındandır.

Okul, ders, sınav ve uyku düzeni arasında kaybolan ve bunlarla başa çıkmaktan yorulan öğrenciler; spor, sanat, sinema ve müzik gibi birçok dala yönlendirilerek performans artışı sağlanabilmektedir. Sevilen bir oyunun oynanması ya da arkadaşlarla gidilen keyifli bir film biraz olsun diğer stres faktörlerinden uzaklaştıracağı için kendini yenilemeye imkan tanımaktadır. Bu nedenle ailelere düşen görev çocuklarını sadece sınav maratonunda koşturan birisi olarak görmek değil onların zevk alacağı şeylere de vakit ayırması için onlara imkan tanımaktır. Yapılan araştırmalara göre sadece okul  ve ev arasında hayatı geçen öğrencinin başarısı,diğer sosyal aktivitelere zaman ayıran öğrencilere göre daha düşüktür.

Sosyal aktivitelerin zaman kaybı olarak görülmesi son derece yanlıştır. Her bir bireyin insanlarla iletişim içerisinde olması hayattan zevk aldığı şeylere zaman ayırması gerekmektedir. Aksi taktirde sınava hazırlanan bir robottan farkınız kalmaz.

SOSYAL, KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLERİN DEĞERLENDİRİMSESİ

KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER

1-Okullarda resmi tören ve özel günler için teşkil edilen halk oyunları ekiplerinin oluşturulma sürecinin maliyetinin yüksek olması.

2-Okullarda sınıflar seviyesinde, ilde okullar seviyesinde genel kültür ve bilgi yarışmalarının yapılamamış olması.

3-Okulda sportif turnuva ve yarışmaların yeterince yapılamaması.

4-Yıl sonu sergisi sınıfların vitrine çıktıkları etkinliklerdir. Ancak bu Çalışmada şartların yeterli olmaması.

5-Tiyatro etkinliklerinin yeterince yapılamamış olması.

6-Okullardaki törenlerin daha anlamlı, daha coşkulu ve daha sade yapılamaması.

7.Okullarda yapılan sosyal kültürel etkinliklerin yeterince yapılamaması.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1-Okullarda teşkil edilen halk oyunları ekiplerinin öğreticiliklerini halk eğitim merkezlerinden sağlanması. Bu tür faaliyetler için okulların ihtiyaç duyduğu giysi ve donanım konusunda hazırlıklı olunması.Çevrede bu konuda destek veren kişi ve kuruluşların araştırılarak girişimlerde bulunulması.

2-Okullarda sene başı zümrelerinde bu yarışmalar karara bağlanıp uygulama tarihi ve ilkeleri belirlenebilir. Okul idaresi de bu etkinliğin yapılması için imkanlar sağlar. Okullar arasındaki yarışmalar ise kurulacak bir komisyon marifetiyle İl Milli Eğitim Müdürlüklerince yapılabilir.

3-Saha ve donanım bakımından yeterli durumda olmayan koşulların düzeltilmesi. Her ilkokula geçmişte olduğu gibi en az bir Beden Eğitimi öğretmeninin verilmesi.Spor malzemelerinin çeşitli kişi ve kuruluşlardan temin edilmesi.

4-Sergiler konusunda öğretmenler yüreklendirilmeli ve bunun için gerekli alt yapı okul idaresince hazırlanmalıdır.Çalışmaların saklanacağı yerin temini ve sergi yapılacak yerin belirlenmesi işleri daha da kolaylaştırır.

5.Tiyatro dersi okullara 4.sınıfta okutulan dersler arasına alınması. Bu alanda yeterli donanıma sahip eğitmenlerin okullarda görevlendirilmesi veya öğretmenlerin hizmet içi eğitim ile eğitilmeleri sağlanabilir. Başka bir düşünceye göre de Tiyatro konusunda istekli öğrenciler okul dışı etkinliklerle bu çalışmayı gerçekleştirmesine fırsat verilmelidir.

6-Okullarda yapılan törenler günün anlam ve önemine uygun süre bakımından abartısız yapılmalı hem izleyenleri hem de çocukları sıkmadan eğlendirebilmelidir. Bunun için bu günlerin planlanması titizlikle yapılmalıdır.

7-Sosyal kültürel ekinlikler sene başında planlanmalı ve bu plana uyularak gerçekleştirilmelidir.

 

 

HAZIRLAYAN

İBRAHİM ÇOMAK                         EMEL TÜRKYILMAZ AKGÜL

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam156
Toplam Ziyaret3693800
VİDEOLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Takvim