• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilakpinar
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905056611119
  • https://www.twitter.com/halilakpinar
  • https://www.instagram.com/halilakpinar1453
  • https://www.youtube.com/channel/UCz-evvQhDvbJLw5bg_A8P1Q
Custom Search
Üyelik Girişi
MUHTEVA
Site Haritası

Alexa

9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 2.DÖNEM 1.YAZILI

         2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 2.DÖNEM 1.YAZILI SINAV SORULARI


1-)

Yedi yıldır ne getirdin başıma
Genç yaşımda ağu kattın aşıma
Gülemeden geldim ben bu yaşıma
Zalim seni nice rüsva etmeyim

Yukarıdaki dörtlüğe göre aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

 

A) Düz uyak düzeni vardır.
B )Hece ölçüsü kullanılmıştır.
C) Redif yoktur.
D) 4+4+3 şeklinde duraklanmıştır.
E) Tam uyak kullanılmıştır.     

                                  

2-) (I) Şimdiye kadar hem hazırlık hem uygulama bakımından birkaç saati aşmayan etkinlikler paylaştık (II) Bu sefer ise kütüphane şenlikleri,yıl sonu gösterileri,veli günü gibi vesilelerle daha uzun soluklu bir faaliyet planlamaktayız. (III)Bu haftaki buluşmamızda sizler için okuma alışkanlığınızı pekiştirecek bir uygulama gerçekleştireceğiz.

Nuamaralanmış cümlelerin hangilerinde hem edat hem bağlaç kullanılmıştır ?

A)Yalnız I.   B)Yalnız III.      C) I,II ve III.

D) II VE III            E) I ve II. 

 

3-) Aşağıdakilerden hangisi anlatmaya bağlı metin türlerinden biri değildir ?

A) Fabl           B) Hikaye          C) Masal                                  D) Tiyatro        E) Roman

 

4-) Aşağıdakilerden hangisi masalın özelliklerinden biri değildir?

A) Duyulan geçmiş zamanla anlatılması

B) Millî duygulara yer vermesi

C) Eğitici özellik taşıması

D) Sonradan yazıya geçirilmesi

E)Kahramanların olağanüstü özellikler taşıması

 

5-) Aşağıdakilerden hangisinde masalla ilgili kavramlar birarada verilmiştir ?

 

A) Peri,tekerleme,dev

B) Zümrüdü Anka,Kafdağı,Cinas

C) Padişah,semai,keloğlan

D) Fabl,çözüm,hitap

E) Şahmeran,Kafdağı,redif

 

 

 

 

6-)Eski toplum hayatımızda masal bilmekle,masal söylemekle tanınmış kadınlar vardı ve bunlara “masalcı nine” derlerdi.

Yukarıdaki cümlede tırnak işareti hangi işlevde kullanılmıştır ?

 

A) Yazım karışıklığını önlemek için

B) Doğrudan alıntıları göstermek için

C)Tamlama olduğunu belirtmek için

D) Vurgulanmak istenen sözleri göstermek için

E) Yükleme yakın olduğunu bildirmek için

 

7-)Türk edebiyatı roman türüyle,Yusuf Kamil Paşa’nın  ……..çevirdiği ………..eser sayesinde tanışır. Noktalı yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

 

A) Tolstoy’dan –Savaş ve Barış

B) Victor Hugo’dan -Sefiller

C) Stendhal’dan- Kırmızı ve Siyah

D) Honore de Balzac’tan –Goriot Baba

E) Fenelon’dan- Telemak

 

8-)

Köroğlu’yum medhim merde yeğine
Koç yiğit değişmez cengi düğüne
Sere serpe gider düşman önüne
Ölümü karşılar meydan içinde

 

Yukarıdaki dörtlüğün bulunduğu şiirin türü aşağıdakilerden hangisidir ?

 

A)Lirik     B) Epik       C) Pastoral

         D) Didaktik       E)Hiciv

 

9-) Aşağıdakilerden hangisi bir tiyatro oyununun sahnelenebilmesi için zorunlu değildir ?

A)Oyuncu      B) Dekor      C) Tiyatro binası         D)Sahne       E) Senaryo

 

10-)Acıklı ve gülünç olayların bir arada verilebildiği tiyatro türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dram  B)Vodvil C) Komedi D)Trajedi  E)Tuluat

 

11- “Nasıl” sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmıştır?

A) Sınavımız nasıl geçti diye sormadın.

B) Nasıl yaşar insan sevgisiz, ilgisiz?

C) Bu aralar işleriniz nasıl gidiyor?

D) Nasıl kitaplar okusak da bilgilensek?

E) Bu dükkanı nasıl çeviriyorsun, anlamadım.

 

 

12-Anadolu’da modern tiyatro öncesi geleneksel Türk tiyatrosu  egemendir………….. ve ………….gibi türkleri olan geleneksel Türk tiyatrosu Tanzimat sonrası devam etmekle beraber değşen hayat şartları nedeniyle etkisini yavaş yavaş yitirmiştir.

 

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki boşluklardan herhangi birine getirilemez ?

 

A)Orta oyunu    B) Meddah       C) Parodi

D) Köy seyirlik oyunları      E) Karagöz

 

13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime diğerlerinden farklı türdedir ?

A)Bu sınıftaki öğrencilerimin çoğu iki isimli

B)Bu saatte kasabadaki birçok dükkan kapalı olur.

C)Bazılarını iskele tarafında buldum

D)Kiminin parası kiminin duası

E)Ankara’nın neresindensiniz?

 

14-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat tamlaması zarf görevinde kullanılmıştır?

 

A) Kırmızı şapkalı kadının kedisini gördün mü? 
B) Şu an eskisine göre uzun boylu görünüyordu. 
C) Güneş gözlüklerini almayı unutunca şapka 
almak zorunda kaldık. 
D) Uykum geldiği için çalışmaya ara vereceğim. 
E) Bu bugünün son ürünüdür. 

15-)  Türk edebiyatında en ünlü masal kahramanı hangisidir?

A) Pamuk prenses

B)  Kibritçi kız

C) Keloğlan

D) Kırmızı başlıklı kız

E) Karagöz

 

16-)

 Bu soruyu o, dün bana sormuştu, onu çözemeyeceğimi söylemiştim.

 

Altı çizili sözcüklerin türleri, aşağıdakilerin hangisinde, sırasıyla verilmiştir?

 

A) İşaret sıfatı – işaret zamiri – kişi zamiri

B) İşaret zamiri – kişi zamiri – işaret zamiri

C) İşaret sıfatı – belgisiz zamir – işaret sıfatı

D) İşaret zamiri – kişi zamiri – işaret sıfatı

E) İşaret sıfatı – kişi zamiri – işaret zamiri

 

 

 

 

 

17-)

 Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser ,............. edebiyatının ürünü olan ve ................ 'nın yazdığı "................................." sayılabilir.

Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

A) Hint-Beydeba-Kelile ve Dimne

B) Alman-Perrault-Grimm kardeşler

C) Türk-Namık Kemal-Mukaddeme-i Celal

D) Hint-Eflatun cem güney-Keloğlan

E)  Doğu-Beydeba-Binbir gece masalları

18-)-)  Bir oyunun seyirci ile buluştuğu ilk gösterime verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

A) Jest    B) Kulis       C) Tirat  

          D) Prömiyer       E) Suflör

 

19-) Türk edebiyatında ilk roman örnekleri aşağıdaki edebî dönemlerden hangisinde verilmiştir?

A) Tanzimat dönemi

B) İslam etkisindeki dönem

C) İslam öncesi dönem

D) Milli Edebiyat dönemi

E) Cumhuriyet dönemi

 

20-) Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları yer, zaman ve kişiye bağlı olarak anlatan türe roman denir. (I) Romanda olay ve kişi betimlemeleri oldukça ayrıntılıdır. (II) Roman türü hem bir gerçekliğin hem de düş gücünün ürünü olarak ortaya çıkar. (III) Yazar, adeta anlattığı kişi veya olayları yeniden oluşturur. Buna kurmaca denir. (IV) Romanda anlatım sadece birinci kişi ağzından yapılır. (V)

Yukarıdaki numaralanmış yerlerin hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?

A) I      B) II     C) III     D) IV      E) V

 

         Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri

 



CEVAP ANAHTARI

1

C

2

E

3

D

4

B

5

A

6

D

7

E

8

B

9

C

10

A

11

D

12

C

13

B

14

B

15

C

16

E

17

A

18

D

19

A

20

E


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam210
Toplam Ziyaret3390034
NAMAZ VAKİTLERİ

SAYFAMIZI BEĞENİN
VİDEOLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar9.26029.2973
Euro10.730010.7730
Takvim