• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilakpinar
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05056611119
  • https://www.twitter.com/halilakpinar
  • https://www.instagram.com/halilakpinar1453
  • https://www.youtube.com/channel/UCz-evvQhDvbJLw5bg_A8P1Q
Üyelik Girişi
MUHTEVA
Site Haritası

Custom Search

ÜDS Hakkında Herşey

ÜDS Nedir?

Giriş

ÜDS nedir?

ÜDS’ye kimler girebilir?

ÜDS’de kaç soru vardır, her soru kaç puan değerindedir ve sınav süresi ne kadardır?

ÜDS’de Soru Türleri ve Her Soru Türü İçin Ayrılması Gereken Süre (Tablo 1)

ÜDS’den kaç puan almalıyım?

ÜDS, TOEFL ve IELTS Sınavlarında Karşılaştırmalı Eşdeğer Puanlar (Tablo 2)

ÜDS’de yanlışlar doğruları götürür mü?

ÜDS hangi alanlarda yapılır?

ÜDS hangi dillerde yapılır?

ÜDS’ye istediğim bir dilden ve alandan girebilir miyim?

Bir dönemde birden fazla yabancı dilden ya da alandan sınava girebilir miyim?

Sınav günü Fen, Sağlık, Sosyal sınavlarından herhangi birini çözebilir miyim?

ÜDS’de bilim dallarına ait cevap anahtarları aynı mıdır?

ÜDS ne zaman ve nerede yapılır?

En yakın ÜDS sınavı ne zaman ve başvurular hangi tarihlerde yapılacak?

 

Giriş
Aşağıda ÜDS sınavı ile ilgili sıkça sorulan bazı soruları, www.osym.gov.tr adresini esas alarak cevaplamaya çalıştık. ÖSYM’nin verdiği bilgileri; kendi deneyimlerimiz, yorumlarımız ve kimi önerilerimizle karınca kararınca zenginleştirmeye çalıştık. Bunların dışında sorularınız ve katkılarınız olursa, bize maille (portal@bademci.com) ya da iletişim formumuzla yazmayı ihmal etmeyiniz

 ÜDS nedir?
Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen merkezi bir sınavdır.

Yorum ve ilk uyarı: ÜDS sadece klasik liselerden mezun adayların değil, dil eğitimlerini iyi okullarda almış adayların da korkulu rüyası olan bir sınavdır. Ciddiyetle ele alınması gerekir. Bu sınavı planlarının üst sıralarına taşıyamayan çok sayıda aday, diğer planlarını da ÜDS ile birlikte ertelemek zorunda kalmış ya da bu planlardan olduğu gibi vazgeçmişlerdir. Akılcı bir Çalışma Planı izlemek dışında, ÜDS’de tek başına hiçbir sihirli formülün garantisi yoktur.   

 ÜDS’ye kimler girebilir?

  1. Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları,
  2. Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları,
  3. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.

Önemli: Ancak, lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmek istedikleri üniversite (enstitü) yetkilileri ile yüz yüze görüşerek, yüksek lisans programları için üniversitenin (enstitünün) ÜDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmadığını ve eğer kullanıyor ise bunun şartlarını öğrenmeleri gerekir.

ÜDS’de kaç soru vardır, her soru kaç puan değerindedir ve sınav süresi ne kadardır?

ÜDS’de 80 soru vardır. Her bir doğru cevabın değeri 1.25 puandır
(1.25 x 80 = 100). Örneğin, 65 puana ihtiyaç duyan bir doçent adayının sınavda en az 52 doğru cevap bulması gerekmektedir (52 x 1.25 = 65). Soru türleri arasında puan değeri olarak fark yoktur; yani herhangi bir kelime sorusunun değeri ile herhangi bir metin inceleme sorusunun değeri aynıdır: 1.25 puan.

Sınavın süresi 3 saattir (180 dakika). Her bir soru için ayrılabilecek ortalama süre 2 dakika 15 saniyedir (135 saniye). Aşağıdaki tablo hangi soru türüne ne kadar süre ayrılması gerektiği hakkında sizlere fikir verecektir:

Tablo 1: ÜDS’de Soru Türleri ve Her Soru Türü İçin Ayrılması Gereken Süre
Soru Türü Soru Numarası Toplam Soru Sayısı Başlangıç Saati Bitiş Saati Önerilen Süre
Kelime + Gramer 1-18 18 09.30 09.48 18 dakika
Cloze Test 19-23 5 09.48 09.53 5 dakika
Yarım Cümle Tamamlama 24-35 12 09.53 10.10 17 dakika
Çeviri 36-41 6 10.10 10.20 10 dakika
Paragraf Tamamlama 42-46 5 10.20 10.35 15 dakika
Karşılıklı Konuşma 47-51 5 10.35 10.45 10 dakika
Uymayanı At 52-56 5 10.45 10.55 10 dakika
*Dinlenme Arası - - 10.55 11.00 5 dakika
Metin İnceleme 57-80 24 11.00 12.00 60 dakika
**Son Değerlendirme - - 12.00 12.30 30 dakika

 

*Metin İnceleme bölümüne geçmeden önce verilmesi önerilen 5 dakika Dinlenme Arası.
**Seçenek dağılımının hesaplanması ve boş bırakılmış sorular için en uygun seçeneğin saptanması ve işaretlenmesi.

Önemli:
1. Önerilen sürelerin nedenini öğrenmek istiyorsanız, sitemizde bulunan Sınav Stratejisi adlı dosyayı ve/veya ÜDS Çalışma Planı bölümü, Çalışma Planı dosyasında bulunan Sorun 5 – Çözüm 5’i dikkatle inceleyiniz.

2. Tabloyu uygulamada görmek için, sitemizin ÜDS Sınavları bölümünde verilen herhangi bir sınavı incelemenizi, daha da iyisi bu sınavı, sürelere uymaya çalışarak yapmanızı öneririz (örneğin, çözüm dosyaları ile birlikte verilen FEN 7 ya da SAĞLIK 8 numaralı sınavlar).

ÜDS’den kaç puan almalıyım?
Doçent adaylarının ÜDS'den 100 üzerinden en az 65, doktora / sanatta yeterlik adaylarının ise 50 puan almaları gerekir.

Uluslararası düzeyde uygulanan iki dil sınavı (TOEFL ve IELTS) ÜDS'ye eşdeğer kabul edilmektedir. Aşağıda, bu iki dil sınavının ÜDS ile karşılaştırmalı eşdeğer puanları verilmiştir:

Tablo 2: ÜDS, TOEFL ve IELTS Sınavlarında Karşılaştırmalı Eşdeğer Puanlar

SINAV TÜRÜ

ÜDS

TOEFL

IELTS

 

 

Eski

Yeni

 

DOÇENTLİK

65

513

183

6.0 (Her bölümden)

DOKTORA / SANATTA YETERLİK

50

477

153

5.5 (Her bölümden)

 

Önemli:

1. Kimi üniversiteler (enstitüler) doktora adayları için getirilen ÜDS’deki (ya da diğer eşdeğer sınavlardaki) asgari puan barajını yükseltebilmektedirler. Bu nedenle, adayların öğrenim görmeyi düşündükleri enstitüye doğrudan başvurarak, yüksek lisans ya da doktora için şart koşulmuş asgari ÜDS puanlarını öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

2. Ayrıca, kimi üniversiteler yüksek lisans ve doktora başvurusu yapan adaylara kendi dil sınavlarını uygulayabilmektedirler. Ancak, bu tür bir sınavı başaran bir aday, yeterlik ya da tez aşamasına geldiğinde, ÜDS sınavına girmek ve bağlı olduğu enstitü tarafından belirlenmiş olan asgari ÜDS (ya da TOEFL veya IELTS) puanını almak zorundadır.

Unutmayınız: ÜDS barajını, enstitüsü tarafından belirlenen süreler içerisinde geçemeyen bir adayın yüksek lisans ya da doktora hakkı yanmakta ve programla ilişiği kesilmektedir.

ÜDS’de yanlışlar doğruları götürür mü?
Hayır, götürmez! Ancak, bir ÜDS adayının cevabını bilemediği sorularda gelişigüzel işaretleme yapmaması lehine olacaktır.

Önemli: Bu tür soruların işaretlenmesinde (cevaplanmasında) izlenecek yöntem için, sitemizde bulunan Sınav Stratejisi adlı dosyayı dikkatle incelemenizi öneririz.

ÜDS hangi alanlarda yapılır?
ÜDS; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç ayrı alanda yapılır.

ÜDS hangi dillerde yapılır?
ÜDS; İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılır. Doçentlik Bilim Sınavına bu diller dışındaki bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurmak isterseniz, bu dilin Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından kabul edilmesi ve bu dilden KPDS'de 65 veya daha yüksek puan almanız gerekir.
Doktora yeterlik sınavına girebilmek veya sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için İngilizce, Fransızca ve Almanca dışındaki dillerden sınava girmek isteyen adaylar KPDS'yi tercih etmelidir. Bu durumdaki bir adayın, öğrenim göreceği enstitüye başvuru yaparken, bu üç dil dışında hangi dilden (örneğin, İtalyanca, İspanyolca) KPDS sınavına gireceğini bildirmesi ve enstitünün olurunu alması kesinlikle önerilir.

Uyarı ve yorum: İngilizce, Almanca ve Fransızca dışındaki dillerden bazılarında yeterli başvuru olmadığı için sınavlar çoktan seçmeli test usulü değil, çeviri usulüyle yapılmaktadır. Örneğin, İtalyancadan sınava girecek bir adaya İtalyanca -Türkçe ve Türkçe – İtalyanca iki metin verilmektedir. Metinler genellikle ‘uzun ve kazık’ seçilmektedir. ÜDS’de sınanan üç temel dil dışında başka bir dilden sınava girmek istiyorsanız, bu dili gerçekten çok iyi derecede bilmeniz ve çeviri becerisine sahip olmanız gerekir. Bu bilgi ve beceriye sahip değilseniz, KPDS’de örneğin, İtalyanca ya da Rusçadan sınava girmek size ancak vakit kaybettirecektir.

ÜDS’ye istediğim bir dilden ve alandan girebilir miyim?
Bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadırlar. Örneğin, İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunu bir aday, ÜDS’ye İngilizceden giremez, ancak Almanca ya da Fransızcadan girebilir.

Bilim alanı yabancı dil olmayan adaylar, sınava istedikleri dilden girebilirler (İngilizce, Almanca, Fransızca). Örneğin, Makine Mühendisliği mezunu bir aday öğrenim gördüğü üniversitenin eğitim dili ne olursa olsun (Türkçe, İngilizce, Fransızca), ÜDS’ye İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden birinden girebilir.

Önemli: Bir adayın sınavda seçeceği bilim alanına, öğrenim görmek istediği enstitünün türü karar verir. Örneğin, Makine Mühendisliği mezunu bir aday herhangi bir üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü’nde eğitim almak istiyorsa, ÜDS sınavında Fen Bilimleri alanını tercih etmelidir. Eğer aynı aday herhangi bir üniversitenin sosyal bilimler enstitüsünde, işletme yüksek lisansı ya da doktorası yapmak istiyorsa, ÜDS’de Sosyal Bilimler alanını tercih etmek zorundadır. Aksi takdirde, sınavı yine geçerli sayılır, ancak elindeki ÜDS Fen Bilimleri puanıyla herhangi bir sosyal bilimler ya da sağlık bilimleri enstitüsüne kesinlikle kayıt yaptıramaz.

Bir dönemde birden fazla yabancı dilden ya da alandan sınava girebilir miyim?
Hayır, giremezsiniz! Bir dönemde yalnız bir yabancı dilden ve bir alandan sınava girilebilir.

Ya da sınav günü Fen, Sağlık, Sosyal sınavlarından herhangi birini çözebilir miyim?
Hayır, çözemezsiniz! Örneğin, İngilizce Sağlık Bilimlerinden sınava girmek üzere başvuru yapan bir aday, sınav günü fikir değiştirip İngilizce Fen Bilimleri ya da Fransızca Sağlık Bilimleri sınavlarını çözemez; çözmüş olsa da sınavı geçersiz sayılır.

Önemli: Başvurular tamamlandıktan sonra Yabancı Dil ve Sınav Test (Bilim) Alanı değişikliği yapılamaz.

ÜDS’de bilim dallarına ait cevap anahtarları aynı mıdır?
Hayır, değildir. ÜDS’de her sınavın (örneğin, İngilizce Fen, Sağlık, Sosyal Bilimler) cevap anahtarı farklıdır. Bu nedenle, örneğin, İngilizce Fen Bilimleri’nden sınava giren bir aday, çözemediği bir soru yerine Sağlık Bilimleri ya da Sosyal Bilimlerden aynı numaralı başka bir soruyu cevaplamamalıdır.

ÜDS ne zaman ve nerede yapılır?
Yılda iki kez Mart ve Ekim aylarında Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri ile Lefkoşa ve Bişkek'te (Kırgızistan) yapılır.

En yakın ÜDS sınavı ne zaman?
  2010 yılı Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı İlkbahar Dönemi ve Sonbahar Dönemi başvuru ve sınav tarihleri belli oldu.

2010 ÜDS - İlkbahar Dönemi
ÜDS Sınav Tarihi : 21.03.2010
ÜDS Başvuru Tarihi : 01.02.2010 -10.02.2010
ÜDS Başvuru Yeri : ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri, Üniversite Rektörlükleri
Başvuru Ücreti : 40 TL


2010 ÜDS - Sonbahar Dönemi
ÜDS Sınav Tarihi : 03.10.2010
ÜDS Başvuru Tarihi : 16.08.2010-25.08.2010
ÜDS Başvuru Yeri : ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri, Üniversite Rektörlükleri
Başvuru Ücreti : 40 TL

Her yıl yaplan sınavların kesin başvuru tarihlerini öğrenmek için ÖSYM’nin İnternet adresini ziyaret etmeleri önerilir.

www.bademci.com


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam404
Toplam Ziyaret3756902
VİDEOLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.088734.2253
Euro37.628037.7788
Takvim